zondag 29 december 2013

nummer 20 2.0

Kijkje achter de schermen  Interview Karolien Selhorst Vlissingen.
Ik heb dit artikel er even uitgepakt omdat het vanuit een soort overview geschreven is.
Karolien noemt nadrukkelijk nog de bibliotheek als gebouw met een laagdrempelige toegang tot informatie of dat is door het cursus aanbod of digitaal of door inlichtingenwerk dat maakt niet uit. tevens brengt zij duidelijk over dat er 2 belangrijke richtingen zijn. Het intern gebruik van nieuwe ontwikkelingen (Wiki) en het gebruik van de kennis van de klanten. Je ziet dat nieuwe ontwikkelingen op verschillende manieren doorsijpelen in de organisatie. Ik heb  trouwens verder niets meer gevonden over de question manager.
De Bibliotheek Waterland maakt denk ik bijna geen gebruik van de kennis die aanwezig is bij klanten. de ED en Mediawijsheid projecten met het VO zijn vooral gericht op kennisoverdracht van bieb naar leerling of zoals bij 7 dingen op vooral ouderen.

Over 2.0

Maak gebruik van klanten en niet klanten. Wat zijn hun ideeën over de bibliotheek en vooral wat zijn hun verwachtingen van de bibliotheek over een aantal jaren

Bibliothecaris moet een trendspotter zijn:
Bibliothecaris moet de veranderingen volgen in hoe de gebruiker informatie tot zich neemt, verwerkt en produceert, en in dat proces een rol blijven spelen
Uitproberen, evalueren en toepassen.
Kortom snel en flexibel zonder veel overleg en verschillende fases. De ontwikkelingen gaan snel. Er is geen tijd om te wachten. Wachten is stilstand. Als iets werkt dan razend snel door ontwikkelen.

Maak gebruik van allerlei bestaande digitale bedrijven en organisaties die zich op dezelfde markt bevinden.
maak gebruik van Amazon, Google etc. vergroot de gebruikersparticipatie: tagging, commentaren, verslagen.

Eigenlijk maken we nog steeds weinig gebruik van de kennis die bij alle medewerkers aanwezig is.
Wat weet je van elkaars kennis op verschillende gebieden. Is het niet een idee om daar ook eens naar te kijken?

Leuk om te lezen;

http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/40-ideeen-voor-de-bib

Geen opmerkingen:

Een reactie posten